You are currently viewing Gratulerer, kjære kvinner

Gratulerer, kjære kvinner

Vi i Molo ønsker alle kvinner og menn en strålende kvinnedag. I forbindelse med dagens feiring gir vi dere innledningen til Marquis de Sades Filosofi på kammerset, som et bilde på hvordan livet kunne vært hadde bare andre menn og kvinner fått vinne fram i kulturens slagmark.

Hadde vi alle vært hengivne elskere og libertinere som i de Sades univers, ville kanskje et tog aldri vært nødvendig. Hadde Kari Jaquesson i mindre grad foraktet nytelsens guddommelige lover, ville kanskje kvinnen allerede vært fri. Slik står vi alltid i historien, ovenfor noen kjipe, og noen ålreite. Dessverre er det noen ganger vanskelig å skille mellom disse to. Da kan det være greit å huske at om vi bare forbanner de kjipe fra nytelsens innerste kretser, middelklassens snurpete tisper vekk fra kammerset (les Camille Paglias «No sex please, we’re middle class),  så trenger vi kanskje ikke å være så polemiske og fiendtlige? Hvorfor krangle om man har libertinernes ånd i bakhånd.

Berengaria, Kong Rikard  Is hustru, kjefter og smeller på sin ektemann. Kanskje var hun forbannet for hans hengivne religiøse utfoldelse som hindret kammersets vellyst.

«Nytelsesmennesker i alle aldere og av alle kjønn! Det er kun dere jeg tilegner dette verket. La dere nære av bokens prinsipper, for de vil fremelske deres lidenskaper, og disse lidenskapene – som kalde og platte moralister skremmer dere bort fra – er ikke annet enn nettopp de samme midler som naturen benytter for å få mennesket til å nå frem til de anskuelser som naturen selv har på det. Ikke lytt til noe annet enn disse deilige lidenskaper. Deres røst er det eneste som bør lede dere frem mot lykken.

Usedelige kvinner! Måtte den sensuelle madame Saint-Ange stå som en modell for dere. Følg hennes eksempel og vis forakt for alt som strider mot nytelsens guddommelige lover som hun var slave av hele sitt liv.

Og dere, unge piker som altfor lenge har vært stengt inne av en absurd og farlig uvirkelig kyskhet og av en motbydelig religion – gjør som den lidenskapelige Eugénie! Riv ned alle latterlige regler som deres tåpelige foreldre har innprentet dere, og tramp på dem like raskt som hun gjorde.

Og dere, elskverdige utsvevende menn! Dere som siden ungdomstiden ikke har hatt andre bremser enn deres begjær, og ingen andre lover enn deres luner – la kynikeren Dolmancé være deres eksempel til etterfølgelse. Gå like langt som ham dersom dere i likhet med ham ønsker å vandre på alle de blomsterdekte veier som sensualiteten legger til rette for dere. Følg hans skole og la dere overbevise om at det kun er ved å utvide grensene for sin smak og sin fantasi, og ved å ofre alt for den sanselige nytelse, at det ulykksalige vesen som kalles mennesket, og som mot sin vilje er blitt kastet inn i dette triste univers, kan gjøre seg håp om å plukke noen roser blant livets mange tornebusker.

Enhver mor vil påby sin datter å lese dette.»