Matteo Salvini samlet elleve av Europas høyreradikale ledere i Milano lørdag. Målet er å forene kreftene før EU-valget neste uke. Nå gjenstår det å se hvor mange italienere som velger å stole på kameleonen med fryktens lire, skriver Geir Magne Staurland fra Roma.
Les mer om Europaparlamentsvalget: Merkels førerangst og en grønn bølge (Tyskland) og
Omkamp mellom Macron og Le Pen (Frankrike)
Flere tusen mennesker møtte lørdag ettermiddag opp i Milano med flagg og slagord til støtte for Italias kontroversielle innenriksminister Matteo Salvini og hans høyrepopulistiske parti Lega Nord. Sammen ønsket de å vise ytre høyres store oppslutning i forkant av EU-valget neste uke.
Med seg hadde Salvini elleve ytre høyre-ledere fra hele Europa, inkludert Frankrikes Le Pen og Nederlands Wilders, alle på samme scene med slagordet «italienere først» i bakgrunnen.
Bakgrunnen for storsamlingen i Milano var å forene Europas ytre høyre til å stå sammen i det kommende EU-valget hvor 751 parlamentarikere skal velges inn. 73 av disse vil være representanter fra Italia. Med et brakvalg kan Salvini og hans medsammensvorne i andre europeiske land starte sitt forsøk på å demontere EU innenfra og gjøre europeisk politikk langt mer restriktiv i sin innvandringspolitikk.
Håp om ny EU-allianse
I dag befinner ytre høyre seg i tre allianser innad i Europaparlamentet. Europe of Nations and Freedom (ENF), European Conservatives and Reformists (ECR) og Europe of Freedom and Direct Democracy (EFDD). Salvinis Lega er med i ENF.
Salvinis konkrete mål med samlingen i Milano er å senere kunne bryte ut av ENF og skape en ny og sterkere allianse. Lega Nord har meldt at de ønsker å få i gang den pan-europeiske EU-alliansen European Alliance of People and Nations (EAPN) for slik å gjøre ytre høyre til en samlet front med mer gjennomslagskraft etter EU-valget neste uke.
Med seg på laget har han angivelig allerede Nasjonal Front i Frankrike og Alternative für Deutschland, samt ytre høyre i Danmark, Østerrike, Finland og Estland.
Dersom de lykkes kan EAPN bli Europaparlamentets nest største allianse, bak de kristenkonservative. Men de mangler imidlertid støtte fra enkelte sentrale brikker som Ungarns Viktor Orbán og Polens Lov og ordenparti. Flere andre østeuropeiske partier er også skeptiske grunnet Salvini og Le Pens bånd til Vladimir Putin.
Uventet gjest
I italienske medier var det imidlertid Salvinis motstandere som til slutt vant kampen om oppmerksomheten lørdag ettermiddag, hovedsakelig på grunn av hundrevis av sengelaken med harselerende påskrift hengende fra husvinduer og balkonger. Lakene har prydet forsider i landets storaviser, og blitt en farsott på det store Internett.
Men det banneret som skulle stjele flest overskrifter kom ikke til synet før under selve arrangementet til Lega Nord. «Restiamo umani», var beskjeden i stor skrift fra en hotellbalkong. «Vi forblir mennesker», eller «vi vil fortsette å være menneskelige». Meldingen var tydelig rettet mot Salvinis svært strenge innvandringspolitikk, og ikke minst hans skarpe retorikk.
Det mest oppsiktsvekkende her var imidlertid ikke budskapet, men budbringeren.
Mannen som var ute på balkongen for å gi beskjeden var nemlig kledd i svart, med hatt, tøy over øynene og med kårde i høyre hånd.
Ingen ringere enn Zorro.
I Salvinis ferske biografi, som har gått sin seiersgang i italienske medier, står det at urettferdigheten rammet Salvini allerede som liten, da han i barnehagen en gang ble frastjålet sin lille Zorro-dukke.
Memes og den slags har i ettertid tatt av i sosiale medier, blant annet på Twitter, hvor en bruker skriver: Salvini ville bli som Zorro, men etter dukke-tyveriet måtte han ta til takke med Sancho Panza – den tjukke, korte og grunne medhjelperen til Cervantes utrolige fantasiridder Don Quijote.
Bruken av Zorro som symbol vil trolig fortsette. Mannen som ikledde seg kostymet gjorde det ikke bare for å latterliggjøre Salvini, men også for å bruke Zorro som et symbol på sosial undertrykkelse. Som kjent er Zorro en helt for de utnyttede. Milanos Zorro gjorde en tydelig gest med hendene fra balkongen som simulerte at han selv var satt i håndjern.
Lav tillit til mediene
At flere medier velger å fokusere på vittige lakener i forbindelse med Salvinis forsøk på en historisk allianse på ytre høyre fløy i Europa, øker mistroen til mediene blant Salvini og hans tilhengere. På innenriksministerens egen Twitterkonto la Salvini ut et bilde søndag morgen hvor man ser medienes bilde fra møtet, og et bilde Salvini selv hadde av folkemengden. De nasjonale mediene har brukt et bilde fra før møtet begynner hvor det ser glissent ut i rekkene, mens Salvini legger ut et bilde hvor det er fullt av folk på den åpne plassen.
Videre ber han om hjelp til å spre det riktige bilde, og retter et angrep mot mediene som brukte bilder av piazzaen før det hele hadde begynt, samt TV-stasjoner som ikke dekket møtet og «skammelige overskrifter i avisene».
«De er redde for oss, de lyver og gjemmer seg», står det videre. Husk å stem, 26. mai er nært, forsikrer han deretter.
Hele oppstyret er klassisk for det politiske landskapet i Italia for øyeblikket, og viser to ting: For det første at mediene er dypt uglesett av begge regjeringspartiene, altså Femstjernersbevegelsen og særlig Lega Nord. Blant annet Salvini bruker i all hovedsak kun sin egen Facebook-side og Twitter-konto for å kommunisere med sine velgere.
For det andre at man har en radikal høyreside som har drevet valgkamp i månedsvis, som alltid roper høyest og som preges av mennesker som genuint frykter en kaotisk, ukontrollert fremtid. Salvini har vært en mester på å kanalisere denne frykten inn mot egne ambisjoner, og har gang på gang gjennom sin karriere vist evnen til å skifte mening til rett tid. At en rekke sør-italianere nå omfavner politikeren er oppsiktsvekkende med tanke på Salvinis utrettelige utskjelling av Sør-Italia kun få år tilbake, da Lega Nord var et nord-nasjonalistisk separatist-parti og Salvini ikke engang ville kalle seg «italiener». Nå, derimot, er det «italienere først» for den kameleonske milaneseren.
Mens Salvini har bedrevet sin valgkamp og overbevist sør-italieneren etter sør-italiener, har sentrum og venstresiden i Italia stort sett brukt sine krefter på å motsi og latterliggjøre den radikale høyresiden, og ikke drevet egen valgkamp. Venstresiden sliter også voldsomt med en mangel på gode alternativer å sette sin lit til, og kan sies å være nærmest fraværende i Italia.
– Om fem år befinner vi oss i en islamsk stat
EAPNs plan er som nevnt å bygge ned EU og endre unionen innenifra. Dette er en forskjell fra tidligere, hvor EU-parlamentet ble ansett som en politisk konstruksjon uten reell innflytelse. Dette er nå endret, og parlamentet har fått en langt mektigere rolle og anseelse.
Det er derfor de EU-kritiske partiene har fjernet «ut av EU» fra sine partiprogrammer, og i stedet tatt til orde for å komme mannsterkt inn i parlamentet og derfra styre Europa i sin retning.
– Om fem år kommer vi til å befinne oss i en islamsk stat, utrygg og fylt av sult og frykt, uttalte Salvini i en av hans mange taler omkring i landet, denne gang i Alessandria. Sitatet viser hvilken retning Salvini ønsker å dra Europa. I det minste sier det noe om hvilken retorisk retning Europaparlamentet kan ta dersom den nye tiltenkte alliansen EAPN får stor oppslutning.
– Vi skal fri Europa, manet han videre.
Fra talerstolen lørdag sa han:
– Dette er et historisk viktig øyeblikk for å fri kontinentet fra den uberettigede okkupasjonen organisert fra Brussel de siste årene. Merkel, Macron, Soros, Juncker, som alle har bygget et Europa på finans og ukontrollert innvandring, har forrådt det Europa som ble bygget på drømmene til grunnleggerne, til De Gaulle og De Gasperi.
Tidligere samme dag gikk han også til angrep på paven fra talerstolen. Pave Frans tok nemlig nylig til ordet for å redde flere liv i Middelhavet. En slik uttalelse ble mottatt med pipekonsert i Milano.
Begynnelsen på EUs interne demontering?
Til tross for at Salvini er blitt den euroskeptiske bevegelsens ansikt, for å ikke si fører, har populariteten sunket smått i Italia på siste meningsmåling.
Det kan hende det skyldes flere små kontroverser som den siste tiden har skylt over «Il capitano». Blant annet er han nylig beskyldt for å ha brukt det svindyre politiflyet «himlenes Ferrari» i sin valgkamp, og det på staten og skattebetalernes regning. I tillegg kunne storavisen La Repubblica denne uken melde at innenriksministeren har vært kun 17 dager på kontoret gjennom hele 2019. Resten av tiden har han brukt i en notorisk valgkamp, med timelange selfie-runder.
Det kommende valget vil bli et skjebnesvangert valg for EUs fremtid. Den interne demonteringen som oppvigleren fra Milano har satt seg fore kan lede EU mot slutten. Neste ukes valg vil vise hvor mange italienere som stadig setter sin lit til kameleonen som til stadighet spiller på fryktens lire, og om hans støybølge vil fortsette å skylle over Europa.
I de neste ukene ønsker Molo å kaste lys over det kommende EU-valget og hvordan valget påvirker den politiske situasjonen i et knippe europeiske land. Første tekst omhandler Italia og er skrevet av Geir Magne Staurland, som for tiden bor i Roma.